Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Sporten met een ID-tag

De Weesper ondernemers, zelf fanatieke duursporters, zijn ervan overtuigd dat de sportwereld op hun innovatie staat te wachten. Van Rumt: "Safe-ID is een unieke code die iedereen bij zich zou moeten dragen. Want in geval van nood kan de hulpverlener de Safe-ID/QR-code scannen met een smartphone. Alle gegevens die nodig zijn voor doeltreffende hulp verschijnen dan op het display: naam, wie er gebeld moet worden in geval van nood, allergieën, medicijngebruik, familie... de eigenaar van de Safe-ID/QR-code bepaalt zelf welke gegevens zichtbaar moeten worden."

Vooralsnog richten de ondernemers zich op de hardloop- en de wielrensport. De running- en biketags zijn via de website safe-id.nl te verkrijgen en vanzelfsprekend in sportwinkels. De reacties zijn enthousiast. Van der Slikke: "Het is echt een uitkomst voor sporters die net als wij steeds moesten bedenken waar ze hun portemonnee met ID en telefoon laten tijdens het sporten. Een runningtag op je schoen of een sticker op je fietshelm en je bent klaar. En voor het thuisfront is het ook een geruststellend idee."

Uit eigen ervaring en uit verhalen weten de Weespers dat hun innovatie geen overbodige luxe is. Van Rumt: "Het zijn juist die onbenullige voorvallen die tot letsel kunnen leiden: een ongelukkige afstap van je fiets, het koordje van je tas dat tussen je spaken blijft haken en helaas kennen we ook de verhalen van een ongelukkige val met je hoofd op een stoeprand. Een ongeluk zit echt in een heel klein hoekje en dan is het fijn dat er meteen adequaat gehandeld kan worden door hulpverleners."

De Safe-ID tags zijn sinds juli op de markt. "We zijn nu bezig om hulpverleningsinstanties te informeren over het bestaan van Safe-ID. Omdat het van belang is dat hulpverleners de code snel vinden, adviseren we om de tags altijd op dezelfde plaats aan te brengen. Natuurlijk zal er nog wel een tijdje overheen gaan voordat Safe-ID helemaal ingeburgerd is, maar we kunnen ons voorstellen dat ook zorgverzekeraars het een interessant product vinden", aldus de ondernemers.

In Weesp zijn de Safe-ID sporttags verkrijgbaar bij Bijvoet Sport en Van der Linden Tweewielers.