Afbeelding
Foto: Brian Elings

Flexibel en stabiel

Nog even energiek als zeven jaar geleden toen B2B langskwam voor een reportage naar aanleiding van de nominatie voor het 'Bedrijf van het Jaar' in Weesp, stelt Robert Hagen zijn echtgenote Ria Hagen voor als zijn partner in het familiebedrijf. Robert prijst zich gelukkig met zijn gezin, waarin telg nummer drie zich al aankondigt. Ria, bedrijfskundige, deed in 2009 haar intrede in het bedrijf. Zij waakt over de financiële administratie en het relatiebeheer. Ria: "Net als Robert en de andere medewerkers in de overhead werk ik allround. Dat past in een familiebedrijf: we zorgen er met elkaar voor dat alle processen goed verlopen. Op een uurtje meer of minder wordt niet gelet." Robert voegt hier lachend aan toe: "De volgende generatie Hagen staat al klaar. Maar met zijn 5 jaar is het misschien nog te vroeg om te stellen dat onze oudste, kleine Willem, ook in het bedrijf zal stappen?"

Jullie werk ligt in de bouw, een sector die niet ongeschonden uit de crisis komt, en toch winnen jullie een award voor financieel gezond zijn. Een prestatie?
"Wij vielen op omdat wij het eerste half jaar van 2014 een sterke omzetstijging konden laten zien, iets wat niet veel bedrijven in de bouwsector kunnen zeggen. Wat wij niet wisten is dat er blijkbaar een heel systeem is dat bedrijven volgt in hun financiële prestaties. Die zijn gewoon openbaar. Graydon beoordeelt voor een aantal kredietverzekeraars de financiën van bedrijven op macro- en microniveau. Hoe zien de jaarcijfers er uit, maar ook: hoe snel zijn ze met betalen van rekeningen? Zeker in crisistijd sluiten grote grondstoffenbedrijven graag een kredietverzekering af om financiële risico's te dekken. Bij Hagen is gebleken dat dat niet nodig is."

En jullie vielen hierdoor op?
"Met de gegevens in de database van Graydon kun je bedrijven heel goed benchmarken en ja, we vielen in positieve zin op. En kregen we onverwachts een telefoontje dat we de prijs hadden gewonnen. Gelukkig pakt de beoordeling voor ons goed uit, maar toch is het wel een beetje raar gevoel dat er zo over je schouder wordt meegekeken. Ze weten alles van je: big brother is watching you. Aan de andere kant zijn wij ook altijd alert op de bedrijven met wie we samenwerken. Zeker in crisistijd loop je risico's. Worden rekeningen wel betaald? De prijs voelt als een compliment en gaat in ons voordeel werken."

Leg eens uit?
"Door deze award zijn we er achtergekomen hoeveel bedrijven werken met organisaties als Graydon om de financiële betrouwbaarheid van een bedrijf in te schatten. We hebben ons erover verbaasd, dat wisten we niet. Bij Hagen werken we eigenlijk heel simpel: we geven alleen geld uit als we het hebben. Dat was vroeger al zo en dat is nog steeds zo. Al onze wagens zijn onze eigendom, niets is geleased en we zijn niet afhankelijk van een bank. Daarbij kiezen we bewust een kleine overhead, leven we zonder overbodige opsmuk voor onszelf of ons bedrijf en springen wij zelf als directie bij in de uitvoering als het nodig is. Bij ons staat een gezonde bedrijfsvoering voorop. "

Heeft het ermee te maken dat je een familiebedrijf bent?
"Ja, je zet een tandje bij. Onlangs nog, bij de werkzaamheden bij het kruispunt van de N236 bij Tong AH, werken wij als directie ook de hele nacht door. Er moest zo veel werk verzet worden in korte tijd, dan moet je wel. Het bedrijf is

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding