Industrie

Het is dus 'Bedrijvenvereniging IVW'. Je moet er niet aan denken om IVW voluit te gebruiken, want dan krijg je 'Bedrijvenvereniging Industrie Vereniging Weesp'. Daar is wel heel veel in verenigd...
Industrievereniging en industrieterrein, dat kan echt niet meer. Het is bedrijvenvereniging en bedrijventerrein. Kijk maar: 'bedrijventerrein Noord'. Want er staan vooral bedrijven die geen industrie zijn. Bovendien is het een imagokwestie. Het klinkt schoner. Bij een bedrijf denk je aan strakke kantoren, een stapeltje papier en een keurige receptioniste. Bij industrie zie je rokende schoorstenen voor je, lekkende heftrucks en mannen met vieze handen. Een industrieterrein, daar spijker je meteen een bord 'pas op, bodemsanering' op. Maar op een bedrijventerrein kun je je met een gerust hart vestigen. En de Nijverheidslaan, hoor ik u denken. Daar zit toch nog de nodige industrie? Klopt, zelfs hele mooie industrie. En dat noem je tegenwoordig dus een bedrijf. Het is dus zelfs 'Bedrijventerrein Nijverheidslaan'.

Afijn, Bedrijvenvereniging IVW dus. Die bestaat 50 jaar. Opgericht en lange tijd bestuurd door echte Weesper industriëlen. Maar die tijden zijn voorbij. Op de IVW-pagina achter in dit blad staat meer over hoe het jubileum wordt gevierd. De plaats van samenkomst is Explore, een prachtige ruimte voor feesten en bijeenkomsten op het voormalige kruitfabriekterrein van Muiden. Dat noem je 'industrieel erfgoed', dat dan weer wel.

André Verheul
hoofdredacteur B2B