Afbeelding
Foto: Brian Elings

Sterk netwerk
en saamhorigheid

Hoe was jullie kennismaking met de IVW ?

Wim Zagt: "Dat is zeker vijftien jaar geleden. Wil Steenhof, mijn toenmalige baas, was secretaris van de IVW en zei: ga jij daar maar eens kijken. Het was een BusinessClub in de City of Wesopa, hooguit twintig man. Als jong ventje vond ik dat allemaal wel spannend, maar achteraf gezien gebeurde er weinig."
Cor van der Poel: "Mijn eerste kennismaking was eind jaren zeventig als wethouder Economische Zaken. De IVW vergaderde onder leiding van Ab Hamstra, een van de laatste echte industriëlen die Weesp gekend heeft. B en W waren bij die vergadering uitgenodigd. De tafel in een U-opstelling, Hamstra aan het hoofd, een broodje erbij. Ik herinner me dat de penningmeester langsliep om een bijdrage op te halen. 'O, bent u van B en W, dan hoeft u niet te betalen.' Zo ging dat. Een klein ploegje, elk jaar hetzelfde."
Wim: "De BusinessClubs zijn pas een succes geworden toen ze bij bedrijven werden gehouden. Dat maakte het veel interessanter, het ging meer leven en het werd steeds drukker. En dat versterkte elkaar."
Cor: "Ik kan me Forteiland Pampus nog herinneren, dat was geloof ik de eerste keer dat er een uitstapje werd gemaakt. Dat was voordat ik in september 2005 uitvoerend-secretaris werd. Ik ben dus negen jaar in dienst. Misschien wel precies vandaag."
Wim: "Gefeliciteerd."
Cor: "Dank je. Ik hoef geen bloemen hoor, ik ben toch nooit thuis."

Eigen belang of algemeen belang: wat is voor bedrijven de belangrijkste reden om lid van de IVW te worden?

Wim: "De meeste bedrijven zijn lid vanwege het netwerk: mensen leren kennen en kijken of je business met elkaar kunt doen. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen."
Cor: "Dat is zeer legitiem. Ondernemers zijn altijd op zoek naar nieuwe business, linksom of rechtsom. Het netwerken is steeds belangrijker geworden, de hele wereld netwerkt. Alleen: je moet wel zorgen dat je een goed netwerk hebt."

Is de IVW een goed netwerk?

Wim: "Dat is het wel geworden, ja. Veel bedrijven doen zaken met elkaar. We krijgen wel signalen dat het soms enige tijd kost om je bij ons thuis te voelen. Dat geldt niet voor iedereen, maar we krijgen die signalen wel en daar willen we ook alerter op zijn. Misschien vervullen wij onze rol als bestuur daarin nog niet top: moeten we de nieuwe leden bij zo'n BussinesClub beter opvangen en even een kennismakingsrondje met ze doen."
Cor: "Een korte presentatie van nieuwe leden op de BusinessClub zou ook een idee zijn, maar het 'probleem' daarbij is we te veel nieuwe leden hebben voor één club. Bovendien wil het organiserende bedrijf zich al presenteren. Dat gaat niet. Dat neemt niet weg dat we zoeken naar meer mogelijkheden voor korte presentaties."
Wim: "We willen in elk geval weer één BusinessClub helemaal inrichten met pitches door zzp'ers. Dat is vorige keer goed bevallen."

Bestaat er een IVW-gevoel? En wat is dat?

Cor: "Saamhorigheid, verbinding, business met elkaar, dat doen toch heel veel bedrijven met elkaar op onze bedrijventerreinen."