Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Alles loopt op rolletjes

De stille kracht op de achtergrond, de spin in het web, de vrouw die zorgt dat alles op rolletjes loopt en dat iedere ondernemer gezien wordt. Wat Petra van Kooten voor de IVW betekent is onder geen noemer te vangen. De liefde is geheel wederzijds: "Het is heerlijk om voor zo'n bevlogen groep mensen te mogen werken."

De woorden 'respect', 'waardering' en 'gezien worden' vallen regelmatig in een gesprek met Petra van Kooten. Vanuit haar werkkamer op de vierde verdieping in een modern appartement in Leeuwenveld, kijkt ze weids uit over Weesp. De Vecht, de spoorbrug, de kerktorens: alles in haar gezichtsveld. Van Kooten geniet er dagelijks van. Hier checkt ze dagelijks alle mails voor de IVW, verzorgt ze de ledenadministratie, regelt de uitnodigingen voor de businessclubs en brengt ze ondernemers met elkaar in contact. Van Kooten: "Het is mijn tweede natuur. Als ik denk dat mensen wat aan elkaar kunnen hebben, zal ik niet nalaten om daarin te bemiddelen."

Als dochter uit een echt ondernemersgezin kent Van Kooten het leven van een ondernemer van binnenuit. Zelf bouwde ze eerst een carrière op in de ziekenhuiswereld, later in de bouw en de Rabobank, voordat ze in 2006 als zelfstandige begon met een eigen schoonheidssalon. Van Kooten: "Bij de Rabobank raakte ik betrokken bij de IVW. De voorzitter was destijds in 1997 Hans Veldhuis en als assistent-directiesecretaresse kreeg ik de opdracht de ledenadministratie op me te nemen. Toen ik de bank verliet voor mijn eigen zaak, vroegen ze me om daar mee door te gaan. Vanzelfsprekend zei ik ja: hoe leuk is het om mee te werken aan een positief ondernemersklimaat in Weesp?" Intussen is Van Kooten al bijna twintig jaar de gastvrouw van de IVW bij elke businessclub. Ze ontvangt de gasten en ze is blij als ze de juiste badge al bij het juiste gezicht heeft gevonden, voordat er een naam wordt gezegd. "Het gezien en herkend worden draagt bij aan de business-to-businessgedachte", zegt de onderneemster. "Het elkaar wat gunnen en daardoor samen sterker worden: dat is de grond van het bestaan van het IVW. Dat dat in 50 jaar niets aan waarde heeft ingeboet is de reden voor het feest op 31 oktober. Ik verheug me er enorm op."

Met een Abraham van speculaas voor alle leden en bezoekers van de laatste B2B-dagen in februari luidde de IVW het jubileumjaar in. Van Kooten: "Ineens vond ik dat we op deze manier al aandacht moesten besteden aan ons kroonjaar. Het in korte tijd voor elkaar krijgen van 250 speculaaspoppen was een staaltje van business-to-business in Weesp: alle bakkers werkten samen en Stadspost Weesp zorgde voor een snelle bezorging. Kijk, van dit soort acties word ik nu erg blij!"