Afbeelding

Kleinste theater met de grootste namen

In korte tijd heeft Weesp er een volwaardig theater bijgekregen. Piepklein, dat wel, maar er komen grote namen optreden. Theaterpand Weesp is flink verbouwd en vorige maand heropend.

Theaterpand Weesp, gevestigd naast hotel Hart van Weesp aan de Herengracht, is de ondermening van Danielle Meyer en Sara Kroos, die daar ook hun Jeugdtheaterschool Zone 1380 hebben ondergebracht. Het aantal klassen is in een paar jaar tijd verdubbeld naar zes. Uitbreiding was al snel nodig. Sara Kroos: "Verhuizen wilden we niet en uitbreiden kon niet op korte termijn. Door de bestaande ruimte beter te benutten, hebben we nu toch een echt podium én een tribune met 65 plaatsen. We kunnen weer even vooruit."

Naast de theaterlessen en presentaties wordt Theaterpand Weesp ook een try-outpodium voor gevestigde namen én jong talent. "Beiden moeten vlieguren maken en door dat samen te brengen, ontstaat er een symbiose die ook spannend is voor het publiek." Dat leidt voor zo'n klein theater tot een onwaarschijnlijke programmering: Pieter Derks, Dolf Jansen, Cindy Pieterse, Karin Bloemen, Leon van der Zanden en Frederique Spigt. Top of the bill is misschien wel Hans Klok: van Las Vegas naar de Vecht. Het wordt vast de allerkleinste zaal waar de wereldvermaarde illusionist zal optreden. Het kost Meyer en Kroos geen moeite om hun kleine zaal te vullen met grote namen. Artiesten koppelen hun optredens graag aan een theateropleiding, want iedereen weet hoe hij of zij zelf ooit begonnen is, legt Kroos uit. "Toen ik op mijn 18e met cabaret begon had ik een lijst met wel dertig kleine theaters waar ik kon optreden. Soms zat er maar tien man in de zaal, maar dat gaf niet want ik kon ervaring opdoen en zo mijzelf ontwikkelen. Veel van die zaaltjes zijn inmiddels gesloten. Daar is een groot gat ontstaan, wij springen daar nu in."