Afbeelding

Rahimi en Collier vinden die Nederlandse
stiptheid best prettig

Ondernemen in Nederland, hoe is dat voor niet-Nederlanders? In hoeverre botsen culturen? De Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier weten er alles van en vertellen over hun ervaringen in het boek 'Tutti Frutti'. Met schrijfster Saskia Maarse hielden ze afgelopen maand een presentatie in de BoekenArk.

Uiterlijk zijn ze heel verschillend, net zoals hun levensgeschiedenis heel verschillend is, maar toch hebben de Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier een ding gemeen: ze begonnen allebei in Weesp met een onderneming. Rahimi uit Koerdistan leidt samen met zijn broer en diens vrouw het bedrijf Cynax, dat gespecialiseerd is in software-applicaties voor voorraadoptimalisatie. De Canadees Collier leidt Fox Productions, een bedrijf in textielbedrukking, bedrijfskleding en souvenirs. Hoe is het om te ondernemen in Nederland en wat kenmerkt Nederlanders in hun ondernemerschap? Maarse laat in 'Tutti Frutti' 28 ondernemers aan het woord en concludeert dat vooral de Nederlandse stiptheid, de afspraak-is-afspraakmentaliteit, door de ondernemers wordt gewaardeerd.

Dat geldt ook voor deze twee Weesper ondernemers. Rahimi: "Zeker. In onze cultuur en in veel andere culturen is tijd een rekbaar begrip. De Nederlandse 10.00 uur = 10.00 uur houding bevalt mij veel beter. Wel valt het me op dat veel Nederlanders halve beloften maken en die vervolgens niet nakomen. Ik probeer dat beter te doen, dat heeft ook te maken met vertrouwen." Collier: "Die stiptheid van Nederlanders werkt heel prettig. Net als de welwillendheid van ondernemers om te luisteren naar wat je te bieden hebt. In Nederland wordt veel tijd besteed aan het opbouwen van een relatie en dan pas zakendoen, in Canada en Amerika is het alleen de deal die geldt."

Rahimi: "In Nederland kun je rustig zeggen: ik vind jou niet leuk of dat is niet goed. In mijn land zou dat onbeleefd en beledigend zijn, daarom neem ik Nederlandse ondernemers wel eens mee naar Koerdistan, om van elkaar te leren." Collier: "Vanuit mijn Canadese cultuur houd ik mijn commerciƫle inslag en het risico durven nemen. Uit de Nederlandse de ruimdenkendheid en het gemoedelijk zakendoen, dat past echt bij mij. Mag ik nog een tip geven aan andere niet-Nederlandse ondernemers? Zorg dat je een klein beetje een accent houdt, dat wordt charmant gevonden. Echt waar."