Afbeelding
Foto:

Wanneer een zakelijke rit privé wordt

Het bijhouden van een rittenadministratie voor je auto is geen garantie dat je niet geconfronteerd zult worden met een bijtelling voor het privégebruik van je auto. De Belastingdienst beschikt over steeds meer middelen om na te gaan waar jouw auto geweest is en op welk moment. Het komt hierdoor steeds vaker voor dat er een discussie met de Belastingdienst ontstaat over de kwalificatie van een gereden rit. Moet de rit als een zakelijke rit worden beschouwd of is de rit vanuit een privémotief gemaakt?

Tijdens een belastingcontrole zal het oog van de inspecteur vooral gericht zijn op gecombineerde ritten. Bijvoorbeeld je rit naar de zakelijke afspraak in Zuid-Limburg waarbij je vooraf besluit om je partner mee te nemen en na afloop van de bespreking door te rijden naar Maastricht om twee dagen door te brengen in deze gezellige stad. Is dit zakelijk of privé?

De rechter heeft zich hier inmiddels over uitgelaten. Als uitgangspunt geldt dat het doel van de rit doorslaggevend is. Dit betekent dat wanneer de reden voor jou om in de auto te stappen een zakelijke reden is, je gaat naar een zakelijke afspraak, de rit een zakelijke rit is. Wanneer je op de weg naar je zakelijke afspraak stopt voor een privéafspraak zijn alleen de kilometers die je moet omrijden voor de privéafspraak privékilometers. De overige kilometers zijn zakelijke kilometers. Is de reden voor jou om in de auto te stappen een privéafspraak en stop je onderweg voor een zakelijke bespreking, dan geldt het omgekeerde. Alleen de extra kilometers die je moet omrijden voor de zakelijke bespreking zijn zakelijke kilometers, de resterende kilometers zijn privékilometers.

Bestaat er discussie over de vraag of je vanwege een privéafspraak of een zakelijke afspraak in de auto bent gestapt, dan wordt er gekeken naar automobilisten met een andere baan, maar die verder in eenzelfde situatie verkeren. Wanneer deze automobilisten dezelfde rit ook regelmatig maken, dan wordt de rit aangemerkt als een privérit. Zo niet, dan is het een zakelijke rit. Een weekendje naar Maastricht is iets dat menigeen weleens doet. Jouw ritje naar Limburg zal door de Belastingdienst dus worden aangemerkt als een privérit.

Let op wanneer je in de auto stapt om zakelijke en privéaangelegenheden te combineren. Als je niet oppast maakt deze rit dat je over de 500-kilometergrens heen gaat. De kosten van je privé-uitje lopen in dat geval wel heel hoog op.