Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Markt behouden

Stobag is weer terug bij waar ze goed in zijn: zorgen dat dealers over de hele wereld hun zonweringproducten verkopen. De particuliere markt heeft het bedrijf in 2011 verlaten en Stobag Benelux in Weesp is getransformeerd tot een verkoopmarketingorganisatie voor het Zwitserse moederbedrijf.

Het besluit tot een nieuwe reorganisatie viel in 2013. Het moederbedrijf in Zwitserland besloot zich weer volledig te focussen op zonwering en ongeïsoleerde terrasoverkappingen en de productie van serres, ramen, deuren en geïsoleerde terrasoverkappingen af te stoten. De productie die voor een groot deel in Weesp plaatsvond werd overgebracht naar Stobags fabriek in Zuid-Duitsland. Aan directeur Marcel Veeneman de uitdaging om de kaarten opnieuw te schudden in Weesp. Veeneman: "Het was een hectische periode. Het team heeft afscheid moeten nemen van zeven werknemers, waarbij ik erg mijn best heb gedaan om de meeste elders weer aan de slag te krijgen. Dat is gelukt. De machines voor de productie en assemblage stonden niets te doen en ik dacht: ik heb de machines, ik weet wie ze kan gebruiken en ik heb op de Nederlandse en Belgische markt veel klanten. Zonde om die te laten lopen." Dus benaderde Veeneman zijn vroegere werknemers Fred Meulenkamp en Kees van der Manden die met MEM Geveltechniek in de opstartfase zaten en met hun bedrijf al voor de reorganisatie klant waren geworden van Stobag. Hij bood hen de samenwerkingsdeal aan: MEM huurt ruimte en de machines en assembleert voor Stobag de glazen schuifwanden. Dat betekende voor MEM een continue stroom van opdrachten en voor Stobag dat het slagvaardig en snel kan leveren op de Nederlandse en Belgische markt. En als kers op de taart: waar MEM nieuwe serres bouwt, komt de zonwering van Stobag om de hoek kijken.
Een win-winsituatie voor beide bedrijven dus. Met als voordeel dat beide hun producten in Stobags showroom kunnen tonen en hun producten elkaar versterken. De move heeft ook Stobag geen windeieren gelegd: het bedrijf heeft sinds de reorganisatie haar omzet verdubbeld en zal in 2015 ook Engeland aan haar verkoopgebied toevoegen.

Stobag over MEM Geveltechniek
Veeneman: "Met de deal met MEM onder ons en hun oude dak is het cirkeltje rond. MEM moest meteen uitbreiden om de productie aan te kunnen en hierdoor kon een oud-medewerker van Stobag ook weer aan de slag bij MEM. Al zijn we twee bedrijven, het voelt als een hecht team. In eerlijkheid en wederzijds vertrouwen, in volle vrijheid."