Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Sluiting
BoekenArk raakt velen

De BoekenArk sluit eind dit jaar definitief de deuren. Toen het nieuws bekend werd begin oktober, stroomde de winkels dagenlang vol met klanten die ondernemer Fons Plukker een hart onder de riem kwamen steken. In een enkel geval vloeiden er zelfs tranen.

Plukker neemt het besluit vanwege de tegenvallende resultaten in de afgelopen jaren. Een combinatie van de economische crisis, de aanhoudende opmars van webshops, illegale downloads en toenemende concurrentie is hier volgens hem debet aan. En zoals hij zelf zegt: "De creativiteit is eruit."
De Weesper heeft de BoekenArk ruim dertig jaar gerund; de eerste 15 jaar als bedrijfsleider, daarna als zelfstandig ondernemer. Met de sluiting verdwijnt de naam De Ark definitief uit het Weesper straatbeeld. In 2012 ging kantoorvakhandel De Ark failliet. Beide winkels hadden dezelfde oorsprong. De kantoorvakhandel en de boekenwinkel gingen in de jaren 70 al ieder hun eigen weg, maar bleven voor veel Weespers toch nog aan elkaar verbonden, al was de naam het enige dat de winkels nog aan elkaar verbond. Onder leiding van Plukker organiseerde de BoekenArk veel activiteiten: regelmatig kwamen er bekende schrijvers naar de zaak. Samen met De Bibliotheek werden topauteurs naar de Van Houtenkerk gehaald. Dit jaar kwam Maarten van Rossem nog naar Weesp. Plukker heeft lang geprobeerd om het tij te keren. Onder meer door het organiseren van lezingen, signeersessies en uitbreiding van het assortiment is geprobeerd de omzet weer omhoog te krijgen. Maar dat bood onvoldoende soelaas.

Ook voor het Weesper winkelbestand heeft Plukker zich lange tijd hard gemaakt. Jarenlang zwaaide hij de scepter over de Weesper Detaillisten Organisatie. Afgelopen zomer trad hij terug als voorzitter.