Weesp samen met Hilversum?

Ondanks het feit dat er al bijna tien jaar wordt gesproken over een gemeentelijke fusie, is Weesp nog steeds een zelfstandige gemeente. Wat de gemeenteraad betreft, blijft dat zo.

Gemeenten met de omvang van Weesp missen op termijn de bestuurskracht om zelfstandig te blijven. Dat heeft onder meer te maken met decentralisatie van taken. Bijna was Weesp opgegaan in een gemeente met Muiden, Naarden en Bussum, maar dat fusieplan werd drie jaar geleden door de Tweede Kamer getorpedeerd. Sindsdien knoopte Weesp met succes een intensieve samenwerking aan met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht.
Groot was de ophef toen samenwerkingspartner Wijdemeren vorige maand ineens aangaf te willen fuseren met Hilversum. Men zou Weesp daar graag bij betrekken.

De gemeenteraad van Weesp sprak zich vorige week uit tegen zo'n fusie met Hilversum. Volgens waarnemend-burgemeester Van Bochove heeft het afbreken van de fusie met Bussum, Naarden en Muiden nieuw elan gebracht op de werkvloeren van het stadhuis: de verlammende onzekerheid over de toekomst is voorbij en de solobestuurskracht van Weesp zou weer groeien. De provincie Noord-Holland neemt dat niet voetstoots aan en wil Weesp in 2015 aan een bestuurskrachtonderzoek onderwerpen.