De kaars brandt nog fel,
maar dooft toch echt snel

Nog heel even brandt de kaars van de 'jubelschenking', maar op 31 januari aanstaande gaat die toch echt uit. Niet langzaam, maar gewoon in één klap. Even nog wat aandachtspuntjes voordat we in het donker staan (wat dit betreft). De verwerving van de woning moet uiterlijk op 31 december 2014 plaatsvinden. Wanneer een schenking onder de opschortende voorwaarde in 2014 plaatsvindt en de woning pas in 2015 wordt verworven, vindt de schenking plaats in 2015 en kan géén gebruik worden gemaakt van de vrijstelling.
Voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning is de kwalificatie van een eigen woning in de zin van de wet vóór 31 december 2014 van belang. Op grond van de wet kan een nieuwbouwwoning als eigen woning aangemerkt worden "indien de belastingplichtige aannemelijk maakt dat de woning leeg staat of in aanbouw is en uitsluitend bestemd is om in het kalenderjaar of in een van de daaropvolgende drie jaren hem als eigen woning (...) ter beschikking zal staan". De volgende vraag is dan weer wat wordt verstaan onder de term 'in aanbouw'? Om van een eigen woning bij nieuwbouw te kunnen spreken, moeten de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden begonnen zijn. Zolang de feitelijke bouw niet is gestart, is het nog geen woning in aanbouw en is het geen eigen woning. Nogmaals, alleen kwalificatie als eigen woning vóór 31 december 2014 heeft tot gevolg dat de verruimde eigenwoningvrijstelling van toepassing is.
Bij de aflossing van een eigenwoningschuld of een restschuld geldt dat deze aflossing ook vóór 31 december 2014 moet plaatsvinden (en administratief zijn verwerkt!). Op grond van de successiewet komt de schenking fiscaal pas tot stand als de voorwaarde in vervulling gaat. De vrijstelling is dus niet van toepassing als de voorwaarde ná 31 december 2014 in vervulling gaat. De opschortende voorwaarde geldt overigens niet voor de schenking van een geldbedrag voor de verbetering of het onderhoud van een woning. Daarvoor geldt dat de schenking moet plaatsvinden onder de ontbindende voorwaarde dat het bedrag in het kalenderjaar van de schenking of de twee daaropvolgende jaren is aangewend voor de verbetering of onderhoud van de woning. De begiftigde heeft daarmee tot 31 december 2016 de tijd om de woning op te knappen. Gezien het verlaagde BTW-tarief tot 1 juli 2015 is het wellicht handig om al eerder aan de verbouwing te denken.
Naar de letter van de wet kan de verruimde eigenwoningvrijstelling voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning alleen worden aangewend voor betalingen die plaatsvinden vóór 31 december 2014.
Vanwege praktische bezwaren wordt door het kabinet goedgekeurd dat in het geval dat de eerste bouwtermijn vóór 31 december 2014 is vervallen, het resterende bedrag van de verruimde eigenwoningvrijstelling ook aangewend mag worden voor betalingen van de eerstvolgende bouwtermijn(en) in het jaar 2015.
Samenvattend: het moment van het einde van de grote vrijstelling nadert, maar te haastige spoed is ook weer niet goed. In elk geval is en blijft het raadzaam om je heel goed te laten informeren en niet te wachten tot het laatste moment.