Afbeelding

'Het voelde alsof
iemand verkering
aan je vraagt'

Weesper ICT-ondernemer Barry Dooper (1972) begon zeventien jaar geleden in de kelder van zijn huis met zijn eigen ICT-bedrijfje. Dat leidde uiteindelijk tot Nexct, dat afgelopen zomer werd overgenomen door het grote Vodafone. Dooper blikt terug op zijn hectische once-in-a-lifetime-jaar 2014. "Het is nooit mijn intentie geweest om mijn bedrijf te verkopen. Maar ik heb geen moment getwijfeld."

"Ik had nog niet eerder voor een baas gewerkt", zegt Barry Dooper als hij ons in sneltreinvaart vertelt over zijn studie bedrijfskundige informatica en de oprichting van zijn bedrijfje Dooper Software Development dat hij runde vanuit de kelder onder zijn woning aan de Hoogstraat. "Buren spraken mij aan omdat ze dachten dat ik 's nachts per ongeluk het licht in de kelder liet branden. Waarop ik uitlegde dat ik daar dan aan het werk was."

In de tijd van opkomende bedrijfsautomatisering maakt Dooper handige softwareprogramma's om de workflow te verbeteren. Dat leidt enkele jaren later bij het Weesper telecombedrijf Baltic, tevens sponsor van Doopers triatlonteam, tot slimme Lotus Notes-gedreven crm-systemen en workflowmodules. Andere bedrijven in de snelgroeiende telecomsector willen die oplossingen ook wel. Dooper levert ze via Real Time Solutions, een nieuwe onderneming die hij opzet met Martin Balder, Ashley Pietersen en Sven Karsenbarg, en later uitbouwt met Wesley Maas. We zitten inmiddels in 2007, de periode waarin de wereld van ICT en telecommunicatie steeds meer één wordt. Marcel Koehler en Enrico Karsten, oude vrienden van het door Imtech overgenomen Baltic, zijn intussen begonnen met Nexct. Zij doen veel in telecommunicatie en lopen tegen de grenzen van hun ICT-kennis aan. Real Time biedt uitkomst. De twee bedrijven versterken elkaar zodanig dat ze in 2009 fuseren. Dooper is daarmee mede-eigenaar van Nexct. Er breekt een volgende periode van succes en groei aan.

Het 'goud' van Nexct is de expertise op het gebied van Microsoft Lync. In Lync-for-dummies-taal: een messengerprogramma voor de zakelijke markt dat het mogelijk maakt om op allerlei manieren mensen, documenten, kantoren, desktops en workflows aan elkaar te koppelen. Concreet voorbeeld: met de door Nexct geïmplementeerde Lync-omgeving kijkt een medewerker van KPMG vanuit Nederland mee met het document dat zijn collega in Australië op zijn scherm heeft. Nexct is met name sterk in de implementatie van Lync als Enterprise Voice (telefooncentrale)-omgeving en voorziet daarmee in een explosief groeiende behoefte van integratie van ICT en telecom. Opvallend is dat Vodafone, hoe groot ze ook zijn, die expertise niet in huis heeft. Het stelt Vodafone voor een make-or-buy-beslissing. Het is half 2013 als Vodafone bij Nexct aanklopt voor een overname.
Dooper: "Het is nooit mijn intentie geweest om mijn bedrijf te verkopen. Van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dat was mijn drijfveer. Bovendien had ik als zelfstandig ondernemer de flexibiliteit om intensief te kunnen sporten: ik kon 's morgens zwemmen, fietsen of hardlopen en ging 's avonds werken."

"Toch heb ik eigenlijk niet getwijfeld over die overname. Ik was onwijs trots dat Vodafone ons wilde hebben. Het is zo'n gevoel dat je hebt als iemand verkering aan je vraagt. Daarnaast vond ik het meteen gaaf om dit product verder te kunnen ontwikkelen met de power van een corporate organisatie. Ik ben erg benieuwd waar ons dat gaat brengen. Bovendien: zo'n kans komt maar één keer in je leven voorbij. Dus als het een goed bod is…"

"Maar er gaat bij zo'n overnamebod nog veel meer door je hoofd. Hoe lang is Microsoft Lync nog hot and happening? Hoe lang kan ik de nieuwe generatie programmeurs en appbouwers nog bijhouden? Bovendien hadden we met Nexct voor het eerst een slecht jaar achter de rug. Ik was daar behoorlijk van geschrokken. Dat het zo snel achteruit kon gaan, dat had ik mij nooit gerealiseerd. Dat leverde ook bij mij de nodige stress op, dat hebben ze thuis ook gemerkt, en dat wil je allemaal niet."

"We hielden Vodafone aanvankelijk af, maar ze waren vasthoudend. Toen zijn we gaan praten en er kwam een non-binding offer. Toen begon het pas. Het traject van het due-diligenceonderzoek was heel zwaar. Het hele bedrijf werd binnenstebuiten gekeerd. Het begon met een lijst van 80 vragen. Als reactie op mijn antwoorden kreeg ik nog eens 300 vragen. Ik zei tegen mijn vrouw: ga maar vast naar bed, want ik ben nog wel even bezig. Zat ik tot 3 uur 's nachts te rekenen. Ik wist van voren niet meer of ik van achteren leefde. Het is heel lastig om iemand anders uit te leggen hoe jouw motor werkt. We moesten ineens nadenken over cao's en ondernemingsraad. We hebben iemand ingehuurd om dat te begeleiden. Zonder hem was het niet gelukt."

"Laatst hoorde ik een mooie: people don't leave company's, they leave managers. Uiteraard heeft Vodafone ons niet om de omzet gehaald. Ze wilden óns, de mensen. We hebben gekozen voor een langzame integratie. Wat dat betreft is er in het dagelijkse werk nog niet veel veranderd. Wel word ik steeds meer in vergaderingen getrokken, ook omdat ze mij bij andere projecten betrekken waar ik wel eens ervaring mee heb gehad. Flexibele werktijden heb ik nog steeds, dus ik kan werk en sport blijven combineren. Ik ben weliswaar geen eigen baas meer, maar ik rapporteer aan mensen die, net als ik, lang zelfstandig ondernemer waren en nu bij Vodafone werken. Die echte ondernemersgeest vind je dus overal bij Vodafone. Ook ik heb nog steeds dezelfde drive en ik ben supertrots als de targets gehaald zijn en pissig als ze niet gehaald zijn. Alleen lig ik nu niet meer wakker of de salarissen dan nog wel betaald kunnen worden - en dat is wel heel lekker."

"Weesper bedrijven als Van Meeuwen, Esize, Hirschmann en Bracamonte zijn al vele jaren klant bij ons: eerst bij Real Time Solutions, toen bij Nexct en nu bij Vodafone. Dat beschouw ik als een groot compliment voor hoe wij met elkaar samenwerken."