Afbeelding
Foto:

Een heel ander gesprek

Han Pover (HP): "Waarom denk jij dat ik jou heb uitgenodigd voor deze gedachtewisseling, Hwie-Bing?"
Hwie-Bing Kwee (HBK): "Eh, misschien omdat wij best wat van elkaar kunnen leren? We zijn beiden creatief en we kennen elkaar goed."
HP: "Inderdaad omdat ik je ken, maar ook vanwege onze vertrouwelijke gesprekken in de auto toen we samen veelvuldig op pad gingen naar een opdrachtgever in Wageningen. Jij had mij naar voren geschoven voor een veelbelovende klus…"

Op een Rabobusinesscursus in 2009 ontmoetten Han Pover en Hwie-Bing Kwee elkaar, de wat introverte schilder en de extroverte spring in 't veld. Toen in 2010 Danielle Kwaaitaal, een kunstenares die veel publieke ruimten aankleedt zoals de pier op Schiphol, de opdracht kreeg om een metershoog kunstwerk voor de publieke hal in het hoofdkantoor van zorgverzekeraar Menzis te realiseren, benaderde zij Omnimark voor de uitvoering. Dit keer geen stickers, zo besloot Kwee, maar schilderwerk omdat het kunstwerk om reliëf vroeg. Op zijn beurt benaderde hij Pover Schilders en samen met de kunstenares onderzochten de heren de mogelijkheden: welke kleur, welke verf werkt het best bij het sjabloon, hoe krijg je het beste resultaat? Het werd een uitdagende klus, die heel goed uitpakte. In die tijd reden Han Pover en Hwie-Bing Kwee vaak samen de afstand Weesp – Wageningen, daar waar het hoofdkantoor van Menzis gevestigd is, op en neer.

HBK: "Als je samen onderweg bent heb je toch heel andere gesprekken dan als je elkaar tegenkomt op de businessclub van de IVW."
HP: "Het is waardevol als je met een mede-ondernemer kunt praten over vraagstukken die je tegenkomt in je onderneming. Fijn om te sparren met een tegenpool die je een andere kijk op de kwestie kan geven. Zonder dat je de verplichting voelt om zaken met elkaar te doen."

Anders dan een ontmoeting bij de IVW?
HP: "De B2B-gedachte in Weesp gaat toch vaak over commercieel zaken met elkaar doen. Wij hebben ervaren hoe belangrijk het is om op een andere manier met elkaar te kunnen ventileren."
HBK: "De gesprekken met Han heb ik als een verrijking beschouwd. Als ondernemer sta je er toch alleen voor. Ook al zit je in een IVW en heb je contact met andere ondernemers, echt delen van ervaringen doe je niet. Zeker niet als het gaat om knelpunten in je bedrijf. Daarvoor zijn de contacten toch te oppervlakkig. Met Han heb ik ervaren hoe waardevol het is om gesprekken met diepgang over je bedrijf te kunnen voeren."

Wat zou je dan met elkaar kunnen bespreken?
HP: "Onderwerpen als hoe ga jij om met de crisis? Durven te zeggen dat je het niet gemakkelijk hebt, tips van een ander aannemen, elkaar proberen te helpen. Ik ben van mening dat dat in Weesp verder kan worden uitgebouwd. Soms denk je wat langer na over het gesprek en stuur je de ander later een mail met een mogelijke oplossing. Ik ben een groot voorstander van dit soort gesprekken. Ik herken het van vroeger toen ik nog in een Plato netwerkgroep (zie kader) zat: elke maand kwam een groepje ondernemers bij elkaar en bracht iemand een casus in. Daarmee ging de groep net zolang aan de gang tot het probleem was opgelost. En dat lukte altijd. Daar heb ik zakelijk leren praten en delen, het heeft me erg verrijkt."
HBK: "Het gaat natuurlijk over onderwerpen die je niet zomaar aan de grote klok hangt."
HP: "Maar ook uitwisseling van tips. Hoe zinvol is het om bijvoorbeeld je klanten te analyseren? Dat kan heel openbarend zijn en heeft gevolgen voor je bedrijfsvoering. Hoe kun je efficiënter werken met de grootste opbrengst? Dat heb ik zelf mogen ondervinden en hoe fijn is het als iemand je hier opmerkzaam op maakt?"

De introductie van een PLATO netwerkgroep in Weesp?
HBK: "Of dat je je aan zo'n groep moet conformeren is natuurlijk maar de vraag. Wel zie ik het als een uitdaging voor Wim Zagt als voorzitter van de IVW om iets op dit vlak te creëren. Op een natuurlijke manier. Kringen waarin men in vertrouwen deskundigheid en ervaring met elkaar deelt en waarbij men openstaat voor kritiek van anderen. Alleen met die houding kan zo'n netwerk je wat brengen."
HP: "Je zou ook kunnen denken dat je in kleinere groepen vraagstukken bij de kop neemt als wat drijft je? Klankborden met elkaar, wat speelt er? Hoe heb jij een dergelijk probleem ooit eens aangepakt? Maar ook onderwerpen als opvolgingsproblematiek, dat is ook iets waar veel ondernemers mee worstelen.

50 jaar IVW heeft bijgedragen aan een band tussen ondernemers?
HP: "Dat heeft wel moeten groeien, maar de onderlinge band is er zeker wel. Toen ik dertig jaar geleden toetrad, had ik niet zo'n klik met de ondernemers die toen actief waren binnen die club. De transparantie is de laatste jaren erg verbeterd, net als de openheid. Alle ondernemers zijn welkom, ook nieuwkomers. Dat is heel positief. Er is een bereidheid om elkaar te leren kennen en om elkaar te helpen."
HBK: "Zelf ben ik pas sinds 2006 actief lid van de IVW. Daarvoor was het mijn broer die zich mengde met de andere ondernemers. De doe-maar-gewoon-sfeer die er nu binnen de IVW heerst past mij goed. Weesper ondernemers zijn out-of-the-boxdenkers, een beetje eigengereid, we gaan onze eigen gang wel. We schurken als bedrijventerrein tegen Amsterdam aan, maar doen het in veel opzichten net even beter – we hebben het beste bier - en daar zijn we ook trots op. Dat trots zijn op Weesp heeft Cees van Vliet geïntroduceerd en dat heeft enorm aan het wij-gevoel bijgedragen. Als Weesper ondernemers dragen we veel bij aan grote projecten in Nederland. Weesp is groot in het kleine, maar tegelijk schreeuwen we dat niet van de daken. Zo zijn Weespers, onderling versterkt het wel de band. Als niet-Weesper ben ik heel trots op Weesp."

Zit de vaart er genoeg in bij Weesp? Al die plannen voor revitalisering die blijven liggen…
HP: "Ik vind dat er in positieve zin veel verandert op het bedrijventerrein: de Keurstraat, het aanzicht van de Pampuslaan. Ondernemers doen het naar vermogen en de gemeente draagt ook haar steentje bij. Je moet het doen met de gebouwen die er staan, al moet ik zeggen dat mijn handen jeuken om hele panden plat te leggen en opnieuw op te bouwen. Maar hoe realistisch is dat? Zeker in deze tijd. Wel vind ik dat de gemeente beter zou kunnen sturen en coördineren in dit proces."
HBK: "Ik zie dat bedrijven in Weesp elkaar veel gunnen. Dat gaat vice versa."

Hoe zou Weesp zich moeten ontwikkelen? Welke impulsen zouden wenselijk zijn?
HBK: "Zou Weesp het aandurven om zich te vergelijken met de bedrijventerreinen om ons heen. Wat maakt Weesp uniek? Ongetwijfeld is dat onderzoek wel gedaan, maar het leeft niet. Er wordt niet echt met visie gewerkt, in ieder geval zo lijkt het. Weesp zou zich beter moeten vermarketen en een keuze maken in wat voor een bedrijventerrein we willen zijn. Dan moet je dat als gemeente ook faciliteren en ook heel belangrijk: je moet het uitdragen en promoten. Persoonlijk zie ik daar te weinig van. Nu zie je veel jonge ondernemers vertrekken naar Amsterdam-Noord. Dat jonge imago van die hoek trekt. Weesp moet ergens voor staan. Als uit onderzoek blijkt dat we een ambachtelijk bedrijventerrein zijn, dan is dat zo. Dan moet je niet blijven azen op een hightech imago. Want dat zijn wij niet."
HP: "Maar ondertussen hebben ondernemers de verplichting om op te knappen wat ze kunnen opknappen. Niet zomaar achteroverleunen en afwachten, dat kan niet. Anticiperen op de toekomst, zoals er bovenop blijven zitten dat Weesp een goede aansluiting krijgt op de A1. Als ondernemer zou je actief moeten willen meewerken aan het ondernemersklimaat in Weesp, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Tot meerdere glorie van ons allemaal."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding