Afbeelding

Hoe de Rabo
Ondernemersavond
ging over bananen

Waarmee onderscheid je je als bedrijf of ondernemer nu eigenlijk echt? De vraag werd prikkelend opgeworpen in een verhaal over blauwe bananen tijdens de Ondernemersavond van de Rabobank Amstel en Vecht. Een avond vol inspiratie en ideeën waarop ook het Weesper bedrijf Smit & Zoon een belangrijke rol vervulde.

We hebben het meteen gecheckt, maar met ons Weesper notariskantoor zit het wel goed. Wat zei Wouter de Vries, docent marketing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, namelijk tijdens zijn presentatie? "Een notaris die op zijn website zegt dat hij betrouwbaar is, is niet goed snik." De Vries gaf daarmee aan dat je je moet onderscheiden op zaken waarmee je onderscheidend bent. "Mijn grote kritiekpunt bij veel ondernemers is dat ze niet eens weten waar ze voor staan", aldus De Vries, die zijn betoog illustreerde met een verhaal over de blauwe banaan, die als enige opvalt in het schap met verder alleen gele eenheidsworsten.

Als het om onderscheiden gaat, weet Mark Smit daar wel raad mee. Zijn bedrijf Smit & Zoon was een van de 'local heroes' die in een videofilm aan de bezoekers van de Ondernemersavond werden gepresenteerd. Smit onderscheidt zich door zich aan te passen aan de veranderende markt, 100% passie in het werk te steken ("dat spreekt de klanten erg aan") en in te zetten op duurzaame producten, want dat is waar leerlooiers en andere klanten van Smit steeds meer om vragen.

De Ondernemersavond, gehouden in de fraaie schouwburg van Amstelveen, begon met de ronkende opkomst van Rabo-directeur Erwin Schols. Ronkend in de figuurlijke zin, want de elektrische Tesla sportwagen waarmee hij het podium kwam oprijden is van zichzelf fluisterstil. "Het was een avond van creativiteit, innovatie en energie", zo zou hij na afloop zeggen. "Ik denk dat de ondernemers met een hoop energie en inspiratie naar huis gaan."

Ook Patrick de Zeeuw van Startupbootcamp droeg daar aan bij met zijn energieke verhaal over jonge ondernemers. "Start-ups hebben niet veel geld en een mooi gebouw - zoals de Rabobank - , maar wat ze wel hebben is snelheid van handelen. En dat is het allerbelangrijkste op het gebied van innovatie", zo doceerde hij. De avond werd afgesloten door Jan Jaap van der Wal ("Ik ben eigenlijk de banaan onder de cabaretiers") die de avond ludiekscherp samenvatte. En ook tijdens de gezellige afsluitende netwerkborrel ging het nog steeds over bananen.