Afbeelding

VAR-verklaring op de schop

Welke ondernemer wil er geen zekerheid hebben omtrent zijn uitgaven, zeker in financieel lastige tijden. De VAR-verklaring kan je hierbij helpen. Werk je zelf als zzp'er? Dan vertelt de VAR-verklaring je hoe de Belastingdienst jouw inkomsten zal belasten. Ben je geen zzp'er, maar maak je wel gebruik van zzp'ers? Dan vertelt de VAR-verklaring jou welke bedragen je moet inhouden op de betaling aan de zzp'er en hoef je niet bang te zijn voor fiscale naheffingen. Een prima regeling die in de praktijk veelvuldig wordt misbruikt. Reden om de VAR-verklaring te vervangen door de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL).

In veel opzichten is de BGL vergelijkbaar met de VAR-verklaring. Er zijn echter ook verschillen.

Het eerste verschil is dat je als opdrachtgever, anders dan nu, moet beoordelen of de zpp'er feitelijk niet bij je in dienst treedt. De beoordeling bestaat uit het nalopen van een aantal voorwaarden die op de BGL worden vermeld. Wordt niet aan alle voorwaarden voldaan, dan ben je als opdrachtgever gehouden om voor de zzp'er loonheffingen in te houden en af te dragen. Doe je dit niet, dan kun je van de Belastingdienst een naheffingsaanslag loonheffingen ontvangen.

Klinkt redelijk, maar is dit ook werkbaar? Stel dat een van de voorwaarden is dat de zzp'er geen gebruik maakt van het gereedschap van zijn opdrachtgever. De zzp'er gaat dus met zijn eigen gereedschap aan de slag, maar dan gaat zijn gereedschap stuk. Wat nu? Stuur je de zzp'er weg om nieuw gereedschap te halen? Of leen je hem jouw gereedschap dat op de werkplek aanwezig is? Kies je voor optie één dan loopt je project vertraging op met alle (financiële) gevolgen van dien. Kies je voor optie twee dan heb je kans dat je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst ontvangt, omdat je je niet aan de voorwaarden van de BGL hebt gehouden.

Het tweede verschil is dat de BGL de zzp'er geen zekerheid geeft over de wijze waarop de Belastingdienst zijn inkomsten zal belasten. Als zzp'er weet je niet meer vooraf of de Belastingdienst jouw inkomsten ziet als winst uit onderneming, resultaat uit overige werkzaamheid of inkomen voor de eigen BV. Je hebt vooraf geen zekerheid over de fiscale regelingen die op jou van toepassing zijn.

Vooralsnog lijkt het erop dat de BGL het werken als (of met een) zzp'er niet makkelijker maakt. Of dit ook daadwerkelijk zo is, blijkt medio 2015 als de nieuwe regeling wordt ingevoerd.