Ouders en kinderen gezellig samen?

Het blijkt dat een op de tien Nederlanders vindt dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hoewel het kabinetsbeleid is dat ouderen langer thuis blijven wonen, is het nog niet zo eenvoudig om met je kinderen te gaan samenwonen.

Het begint allemaal met de beslissing over hoe en waar de ouders en de kinderen gaan wonen. Een huis, bijvoorbeeld een woonboerderij, dat een 'voor'– en een 'achterhuis' heeft, kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld, zodat er twee zelfstandige wooneenheden ontstaan. Financieel is het zo eenvoudig vaak niet. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, dan kan het samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toestemming geven als er familie of anderen in je huis komen wonen.

Voorts is er bij ouders en kinderen die gaan samenwonen toch veelal de behoefte aan zelfstandigheid. Gemeenten zijn lang niet altijd toeschietelijk als ouders en kinderen aankloppen voor twee aparte huisnummers. Bij sommige gemeenten kan dat alleen als er een splitsing van de woning bij de notaris heeft plaatsgehad, hoewel er verder geen juridische redenen zijn om het huis te splitsen.

Maar er zijn nog meer aandachtspunten. Stel dat een van de kinderen bij pa en/of ma intrekt, wat gebeurt er dan als die ouder overlijdt? Gaat het om een huurhuis, vergeet dan niet om aan de verhuurder te vragen of het kind als medehuurder op het huurcontract kan worden bijgeschreven. Anders moet het kind na overlijden aantonen dat er sprake was van een 'gemeenschappelijke huishouding' om in het huis te mogen blijven wonen. Als het om een koophuis gaat, dan kan via een testament worden geregeld dat het inwonende kind in het huis mag blijven wonen. Anders is dat kind afhankelijk van afspraken die het met de andere erfgenamen kan maken. Bij het opstellen van een testament moet tegelijk ook weer goed gekeken worden naar de fiscale gevolgen van deze nadere voorziening.

Tijdens de samenwoning zelf kunnen in een samenwooncontract duidelijke afspraken worden gemaakt over de kostenverdeling tussen de ouders en het kind. Verder wordt afgesproken hoe het samenwonen juridisch is geregeld. Dit is onder meer van belang als de ouders toch naar het verpleeghuis moeten vertrekken of overlijden.

Verder kan gedacht worden aan het eerder uitgebreid besproken levenstestament. Als de ouder door een ziekte of plotselinge aandoening eigen financiële en andere zaken niet meer kan regelen, dan is het heel handig als er een vertegenwoordiger is aangewezen.

Kortom, meer dan genoeg aandachtspunten als ouders en kinderen besluiten bij elkaar in te trekken. Het spreekt voor zich dat je die beter van tevoren kunt bespreken en niet moet wachten tot zich een eventueel probleem aandient.